Βραδυνες κουβεντουλες

Tα νεα της Πολις Θεσσαλονικης's Fan Box

Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Eλατε να γνωρισουμε το χωριο Τρικωμο Γρεβενων.


Ο Φιλοπρόοδευτικός Σύλλογος των απανταχού Τρικωμιωτών «Ο Άγιος Αθανάσιος» σας καλωσορίζει στο site του. Δημιουργήσαμε αυτό τον ιστότοπο με σκοπό να παρουσιάσουμε τις ομορφιές της  περιοχής μας. Μοναδικός μας στόχος, να σας αναδείξουμε ένα κομμάτι του τόπου μας ώστε κάποτε να τον επισκεφτείτε...
Φιλοδοξία μας να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε ένα μόνιμο site που θα έχει πλουσιότερο υλικό και θα γίνει συλλογικά.
Χρόνια Πολλά! Χριστός Ανέστη!
Με εκτίμηση,
Το συμβούλιο του συλλόγου.
Νέο:

Επισκεφτείτε το  blog του Τρικώμου. Το blog έχει ότι πληροφορίες αναζητά κάποιος που θέλει να μείνει όπως και ένας Τρικωμίωτης να ενημερωθεί για την επικαιρότητα του χωριού (τα νέα).
Πατήστε τώρα τον παρακάτω σύνδεσμο:


Το χωριό Τρίκωμο βρίσκεται στο Νομό Γρεβενών και σε απόσταση  νοτιοδυτικά από τα Γρεβενά 22 χλμ.
Είναι χτισμένο στις ανατολικές πλαγιές της Πίνδου και σε υψόμετρο 870 μέτρα.
Βρίσκεται κοντά στο Βενέτικο (γαλάζιο) ποταμό, παραπόταμο του Αλιάκμονα και συνορεύει με τα χωριά Κηπουργιό, Κοσμάτι, Σταυρός, Παρόρειο, Μοναχίτι, Σπήλαιο.
Το χωριό συμφώνα με την παράδοση δημιουργήθηκε τον 17
ο αιώνα μ.Χ. από την συνένωση τριών ποιμενικών οικισμών, του Ελευθεροχωρίου, Ζιάννη και Καλογριάς  για να προστατευτούν οι κάτοικοι από τις επιδρομές και τις λεηλασίες των Τούρκων κατακτητών.
Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Ζάλοβο η ετυμολογία της απροσδιόριστη…
Αργότερα οι κάτοικοι από ποιμένες έγιναν αμπελουργοί.
Τα Τρικωμιώτικα κρασιά ήταν γνωστά σε όλη τη Δυτική Μακεδονία και Ήπειρο, μεταφέρονταν με ζώα σε «τουλούμια» (ασκούς) προς πώληση.
Τα οικονομικά του χωριού ήταν σε καλή κατάσταση και η ανάπτυξη του μεγάλη.
Σήμερα το χωριό δεν έχει την παλιά δόξα και φήμη, διότι η μετανάστευση, εσωτερική και εξωτερική έδιωξε τους νέους μακριά από το χωριό.
Ο επισκέπτης όμως και σήμερα αν βρεθεί στο χωριό, οι λίγοι κάτοικοι που έμειναν θα τον δεχτούν με αγάπη και φιλοξενία.
Στους δύο ξενώνες που υπάρχουν θα βρει ευχάριστη παραμονή, και καθαριότητα. Στην ταβέρνα, στην πλατεία νόστιμα και παραδοσιακά φαγητά και στα καφενεία ευχάριστη διασκέδαση.
Τα μονοπάτια θα τον χαρίσουν ευχάριστες διαδρομές μέσα στην καταπράσινη φύση, ο Βενέτικος νόστιμα ψάρια. Η επίσκεψη στα δυο πέτρινα γεφύρια Αζίζ- Αγά και  Καγκέλια θα του θυμίσουν άλλες εποχές ακμής και πολιτισμού. Ιδίως το γεφύρι του Αζίζ-Αγά που κατασκευάστηκε το 1727 είναι ένα τρίτοξο γεφύρι με ύψος 15 μέτρα, πλάτος 70 μέτρα και είναι το μεγαλύτερο της Μακεδονίας.
Το δεύτερο γεφύρι Καγκέλια είναι δίτοξο, με άγνωστη ημερομηνία κατασκευής και αποτελούσε βασικό πέρασμα για τα χωριά Μικρολίβαδο και Μοναχίτι.
Το χωριό ανήκει σήμερα στον Δήμο Θεοδώρου Ζιάκα.
Ο φιλοπροοδευτικός σύλλογος των απανταχού Τρικωμιωτών είναι σήμερα η ψυχή του χωριού. Προσπαθεί να διατηρήσει τις παραδόσεις και να φέρει σε επικοινωνία και επαφή τους απανταχού  Τρικωμιώτες.   
Κάθε χρόνο, το τελευταίο σαββατοκύριακο του Αυγούστου, πραγματοποιεί τη γιορτή Κρασιού στον αύλειο χώρο του σχολείου με παραδοσιακή μουσική και πλούσιους μεζέδες.
Εχω ταξιδεψει πολλες φορες στα Γρεβενα αλλα ειδικα σε αυτο το χωριο δεν πηγα ποτε .
Συντομα ομως θα παω  να γνωρισω απο κοντα  το χωριο  που ξεχαστηκε  και εγκαταλειφθηκε  απο τους κατοικους του ..

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

πολυ καλη κινηση!!

Το blog της Θεσσαλονικιας. είπε...

το κόκκινο φουστάνι Γεια σου Κοκκινο φουστανι ..Διαβασα την ιστορια του χωριου και ερωτευθηκα την ομορφια και την λεβεντια των κατοικων του χωριου.ΚΑΛΟ βραδακι.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

Η φιληνάδα μου η Ελένη που πίνουμε καφέ στο εργαστήρι μου ε΄θιναι απο χωριό στα Γρεβενά και έχω πάει καιο σ' αυτό που λες.Μάλιστα φέτος τον Οκτώβρη θα πάω σίγουρα και στη γιορτή των μανιταριών που γίνεται εκεί!

Το blog της Θεσσαλονικιας. είπε...

Μην ξεχασεις να με παρεις μαζι σου ...Γινε μελος αν θελεις στοβλογκ .Πες και την Ελενη ..Καλημερα.

Φιλοπροοδευτικός Σύλλογος των Απανταχού Τρικωμιωτών είπε...

Eύχαριστούμε πολύ για το άρθρο σας που είναι αφιερώμενο στο Τρίκωμο.
www.trikomogrebenon.blogpsot.com
Εκ μέρους του Δ.Σ. του πολιτιστικού συλλόγου Τρικώμου