Βραδυνες κουβεντουλες

Tα νεα της Πολις Θεσσαλονικης's Fan Box

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Tο Λαογραφικο μουσειου της Ξανθης μεσα απο τον φωτογραφικο μου φακο.

Κτίσθηκε από τον Καπνέμπορο Κωνσταντίνο Κουγιουμτζόγλου (η ημερομηνία κτίσης φαίνεται σε σκάλισμα του εξωτερικού τοίχου, 1877).
Το Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης ιδρύθηκε το 1975 και στεγάζεται στο Αρχοντικό Κουγιουμτζόγλου, στην παλιά πόλη της Ξάνθης. Ιδιοκτήτες ήταν οι αδελφοί Αθανάσιος και Παντελής Κουγιουμτζόγλου, μέλη οικογένειας καπνεμπόρων με ιδιαίτερες καλλιτεχνικές ανησυχίες. Είναι κτισμένο στην οδό Αντίκα αρ. 5 & 7 της παλιάς πόλης, στο άμεσο περιβάλλον της πλατείας Μητρόπολης. Το τμήμα αυτό της πόλης αποτελούσε το κέντρο του Ελληνισμού στην Τουρκοκρατούμενη Ξάνθη τον προηγούμενο αιώνα.
 Το κτίριο του μουσείο, ένα έκθεμα αυτό καθ΄ αυτό μαρτυρά πολλά για την ιστορία, την κοινωνική και οικονομική ζωή μιας πόλης που άκμασε στις αρχές του 20ου αιώνα. Πρόκειται για δύο όμοιες μεταξύ τους κατοικίες οι οποίες κατασκευάστηκαν σε επαφή, με ενιαία στέγη που διαμορφώνεται με αέτωμα. Αναπτύσσονται σε τρία επίπεδα και φέρουν εσωτερικά αξιόλογο τοιχογραφικό διάκοσμο. Η οργάνωση των όψεων και η χρήση των υλικών δημιούργησαν ένα ενδιαφέρον αρχιτεκτονικό στυλ με νεοκλασικές επιρροές.Τα εκθέματα έχουν συντηρηθεί κατά 80% με την συνδρομή ευεργετών. Σήμερα, φιλοξενεί στους χώρος του, εκθέσεις που παρουσιάζουν στοιχεία από τον δημόσιο και ιδιωτικό βίο, την κοινωνική, οικονομική, θρησκευτική ζωή της πόλης και της υπαίθρου στις αρχές του 20ου αιώνα.
Παράλληλα λειτουργούν εργαστήρια και εκπαιδευτικά προγράμματα που δίνουν το στίγμα της νέας δημιουργίας στην πόλη.

Στα 1850 περίπου σηματοδοτείται μία πορεία ακμής της πόλης που δημιουργεί ερείσματα για μια κουλτούρα διαρκώς εξελισσόμενη. Με τη συστηματική καλλιέργεια του καπνού στη περιοχή ξεκίνησε και η μεγάλη οικονομική ανάπτυξη της πόλης και οικοδομήθηκαν τα μεγάλα εργοστάσια, γύρω στα μέσα του 19ου αιώνα. Οι διασυνδέσεις με τα μεγάλα ευρωπαϊκά κέντρα καπνού και η εγκατάσταση προξενείων από την Αυστρία, την Ιταλία, την Αμερική, έδωσαν έναν "ευρωπαϊκό χαρακτήρα" στην ήδη ταχέως ανεπτυγμένη πόλη με τα 50 χάνια. Θα έλεγε κανείς πως αυτά τα καπνεργοστάσια από τη μία πλευρά, οι παραδοσιακοί οικισμοί από την άλλη, αγκαλιάζουν σφιχτά την Ξάνθη, δίνοντας το πολιτιστικό και το οικονομικό στίγμα.
IMGP2422.JPG
IMGP2417.JPG
IMGP2420.JPGIMGP2421.JPG


 
  
  
 
IMGP2418.JPG


IMGP2419.JPG
Η Παλια Πολη της Ξανθης
 
  
  
  
  
  
  


8 σχόλια:

Γιώργος είπε...

Πολύ όμορφες οι φωτογραφίες σου και η παρουσιασή σου για το μουσείο.Στην Ξάνθη δεν έχω πάει,αλλά απ' ότι βλεπω είναι πανέμορφη και γραφική πολη με στενά σοκάκια και φιλόκαλλα παραδοσιακά σπίτια που δένουν σε τέλεια αρμονία με το τοπίο.Είσουν και σε μια απο τις φωτογραφίες ή κανω λάθος;Καλά να περνάς πάντα και καλή σου μέρα.

aniaris είπε...

Πόσο μου λείπει αυτή η πόλη.

Το blog της Θεσσαλονικιας. είπε...

george-zampiakis Ειναι πολυ ομορφη πολη με πολυ ιστορια .Θα μπορουσα ανετα να ζησω εκει...οσο για την φωτο δεν κανεις λαθος..την εβαλα για να δειξω τον αργαλειο...
Καλη σου μερα.

Το blog της Θεσσαλονικιας. είπε...

aniaris..Kαλημερα κοριτσι μου.Να υποθεσω οτι καταγεσαι απο την Ξανθη?

aniaris είπε...

Όχι. Απο Θεσσαλονίκη είμαι και μένω Σέρρες. Στην Ξάνθη έζησε ο αδερφός μου και μαζί του κι εγώ. Κάτι έχει αυτή η πόλη που με κάνει να θέλω να μετοικήσω εδώ και τώρα. Μ'αρέσουν τα πάντα εκεί. Δεν είναι μόνο η Παλιά Πόλη κι όλ'αυτά τα γραφικά. Είναι τα πάντα και τα γύρω γύρω και τα πιο πάνω και τα κεντρικά και όλα. Και η Σκόντα φυσικά..
Και για τις φωτογραφίες ξέχασα να πώ -που κατάφεραν να μου φέρουν θύμησες από παλιά και όμορφα- πως είναι πολύ όμορφες.
Καλημέρα.

aniaris είπε...

*και στο μουσείο έχω πάει. Δε θυμάμαι πολλά. Θυμάμαι το κτίριο κι ότι κατέβαινα κάτι σκάλες ξύλινες νομίζω που έτριζαν κι ήταν πολύ ωραία.

Το blog της Θεσσαλονικιας. είπε...

aniaris..Exεις δικαιο και τα περιξ παρουσιαζουν ενδιαφερον...που ειναι πολλα .

Το blog της Θεσσαλονικιας. είπε...

aniaris..Οσο για το μουσειο καλα θυμασαι ...Τριζουν τα ξυλινα πατωματα και καποια στιγμη θεωρησα οτι γινεται σεισμος...Ειναι το λαογραφικο Μουσειο ...το αλλαο μουσειο ειναι στα Αβδηρα οπου δεν εχω επισκεφτει.