Βραδυνες κουβεντουλες

Tα νεα της Πολις Θεσσαλονικης's Fan Box

Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

Ταξιδιαρικες διαδρομες....



Το μοναστηρι της Αγ.Παρασκευης
Ο Βίκος βρίσκεται στα Ν.Δ. της Γκαμήλας και έχει μάκρος γύρω στα 10 χιλ. Η αρχή του βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Μονοδέντρι και Κουκούλι και το τέλος του δίπλα στο χωριό Βίκος. Η κατεύθυνση του φαραγγιού είναι από Ν.Α. προς Β.Δ. Περίπου στη μέση του, συναντιέται με ένα άλλο φαράγγι, το Μέγα Λάκκο, που κατεβαίνει από Β.Α., μέσα από τις κορυφές της Γκαμήλας.
Τα χωριά γύρω από το Βίκο ανήκουν στα λεγόμενα Ζαγοροχώρια και είναι πολύ γνωστά για το παραδοσιακό χρώμα τους. Για να πάμε στο φαράγγι, παίρνουμε το δρόμο Ιωάννινα-Κόνιτσα και στρίβουμε δεξιά, με κατεύθυνση το χωριό Μονοδέντρι. Περνάμε πρώτα από το γραφικό χωριό Βίτσα και φτάνουμε στο Μονοδέντρι, που βρίσκεται πιο ψηλά, σ' ένα ύψωμα, στο χείλος του Βίκου.
'Ενα δρομάκι οδηγεί μέσα από δάσος, στην άκρη του Βίκου, όπου βρίσκεται το παλιό μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής. Από μια εξέδρα φαίνεται κάτω η αρχή του φαραγγιού, σε βάθος εκατοντάδων μέτρων. 'Ενα μονοπάτι, σκαμμένο στις κάθετες ορθοπλαγιές, ξεκινάει από το μοναστήρι και φτάνει μέχρι μια σπηλιά, όπου κρύβονταν οι κάτοικοι στα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας.

Αυτη η φωτογραφια δεν ειναι δικη μου
αλλα την εβαλα για να δειτε
το πολυ στενο μονοπατι που υπαρχει διπλα στο Μοναστηρι της Αγ.Παρασκευης
οπου αν το διασχισετε...θα θαυμασετε το υπεροχο τοπιο που λεγεται
Το φαραγγι του Βικου....
Ημουνα 24 χρονων οταν το επισκεφτηκα δυο φορες αλλα
λογω φοβου ζαλαδας οταν κοιτουσα κατω δεν μπορεσα να διασχισω το μονοπατι...
Απολάυστετο....